Plagiatul, una din cele mai grave forme de furt intelectual, lovește din nou.

Brezean autentic mutat la Sibiu, deputatul Constantin Sovaiala a fost confirmat drept plagiator de către cunoscutul site anti-plagiat Turnitin, unde cartea acestuia, odată analizată, scoate la iveală multe pagini întregi de paragrafe luate de la alți autori fără ca munca acestora să fie citată corespunzător. Vezi FOTO.

Sovăială, născut și crescut în Breaza de Prahova, este unul din cei mai tăcuți parlamentari din România care nu s-a remarcat printr-o activitatea prea intensă în cadrul Parlamentului.

O fire mai tăcută, care vorbește și scrie mai puțin, Sovăială a surprins pe toată lumea când a început să se laude recent cu cartea sa pe baza doctoratului în “războaie economice”. Nici mai mult, nici mai puțin.

Evident că Șovăială n-a fost la niciun război, în niciun teatru de operații și în nicio misiune militară importantă, el fiind, după toate relatările, mai degrabă un cărător de hârtii la o unitate militară din Sibiu, de unde s-a pensionat după Revoluție. Unii foști colegi spun că era sifonul CI-istului unității, adică turnătorul care mai povestea la CI-st câte una alta despre colegi.

Din cauza suspiciunilor de furt intelectual scos la iveală de analiza Turnitin, și Universitatea Națională de Apărare ar putea avea probleme, coordonatorul care apare în acte fiind nimeni altul decât Constantin Onișor, un celebru coordonator de lucrări plagiate. Printre mulții doctoranzi plagiatori ai acestuia se numără fostul premier PSD Mihai Tudose. Cel puțin 12 dintre doctoranzii lui Onișoru au avut titlul de doctor retras, spre rușinea tuturor celor implicați în frauda academică.

Cam tot în perioada în care și-a făcut și Constantin Șovăială doctoratul, se făceau pe bandă rulantă doctorate în toată România.

Până și Mitică Dragomir, Mitică de la Ligă, a fost abordat pentru a face doctorat contra unei sume de bani. Dar Mitică Dragomir a avut decența să nu se facă, totuși, doctor prin furt. Astfel, pe 15 septembrie 2015, într-un interviu la Evenimentul Zilei, cu Robert Turcescu, Mitică Dragomir a confirmat răspicat fabrica de doctorate care exista în a doua parte a anilor 90:

“Pe onoarea mea dacă vă mint, cu cine nu vă spun, îmi este și rușine să spun, da’ era făcut, așa, pe blat, ca toată lumea, ce să ne mai dăm după cireș!

Robert Turcescu: Care era mecanismul?

Veneau să-ți propună, domnule, te înscrii la mine la doctorat, îți fac eu lucrările, dumneata ia revista asta, citește trei rânduri și dup-aceea…

Robert Turcescu: Cât costa? Nici nu costa mult, o juma de mașina la nivelul anilor ‘95 – ‘96, deci cu un 10.000 de dolari erai doctor în economie”. 

Ce riscă deputatul pentru furt intelectual și însușirea creației altei persoane

Constantin Șovăială ar putea plăti daune materiale Universității Naționale de Apărare și statului român pentru prejudicii aduse imaginii publice dar și pentru obținerea de foloase necuvenite, dacă se va dovedi în instanță că ar fi obținut beneficii materiale de pe urma doctoratului.

Ca primă procedură, potrivit articolului 170 (1) din legea care reglementează plagiatul, “în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.

Președintele Iohannis, toleranta zero fata de plagiat si plagiatori

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur săptămana trecuta la adresa plagiatorilor, in urma apelului formulat de societatea civila, care cerea masuri mai ferme împotriva celor acuzați de plagiat.   

“Așa cum am afirmat în numeroase ocazii, am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”, se mai preciza in declarația de presa a președintelui României.