Ordinul de ministru din MDRAP prin care se abrogă decizia Elenei Udrea din 2010 (când avea funcţia de ministru) de a limita la 10% din valoarea contractului a actelor adiţionale prin care se cresc preţurile unor lucrări cu bani publici reprezintă o greşeală majoră, care poate produce o adevărată gaură în bugetul de stat – spune deputatul PDL.  Practic, li se oferă firmelor de construcţii posibilitatea de a cere prin acte adiţionale sume colosale de bani, care pot depăşi chiar cuantumul estimat iniţial al lucrării.

„Prin ordinul de ministru semnat de secretarul de stat Iulian Matache, se vor putea atribui mai uşor lucrări fără licitaţie la preţuri gonflate artificial. Se anulează chiar ideea de licitaţie, de vreme ce oricine poate să se prezinte cu un preţ foarte mic pentru o lucrare, ştiind că apoi va câştiga uşor acei bani prin actele adiţionale ce urmează a fi semnate care pot mări chiar şi cu 20% costurile pentru stat.

Faptul că acest ordin a fost dat pe ascuns şi semnat de un secretar de stat, în loc să fie prezentat public şi asumat de ministru, creează premisele unor speculaţii în jurul faptului că intenţiile nu sunt deloc curate. E un nou moment în care nu se acţionează în interesul românilor, ci în favoarea baronilor locali care controlează, de multe ori, aceste firme.

Reamintesc faptul că obiectivul Ministerului Dezvoltării regionale şi  Administraţiei Publice este de a ajuta la dezvoltarea infrastructurii şi a veni în sprijinul administraţiilor locale, nu de a juca rolul de agent de influenţă pentru baronii locali.

Îi atrag atenţia vicepremierului României Liviu Dragnea asupra acestei situaţii creaste şi aştept de la domnia sa să explice dacă ştia de luarea acestei decizii. În cazul în care răspunsul este <<da>>, trebuie să motiveze această hotărâre care creează premisele risipirii cu o foarte mare lejeritate a banului public. În cazul în care răspunsul este <<nu>>, cred că acest ordin de ministru care înseamnă întoarcerea la prevederile Ordonanţei 34/2006 ar trebui anulat.

Reamintesc tuturor celor interesaţi că am luat acea măsură în 2010 pentru că multe firme îşi făcuseră un obicei din preţurile de dumping cu care se prezentau la licitaţii, pentru ca apoi acestea să fie majorate a doua zi după semnarea contractelor. Ceea ce făcea evident ca şi contestaţiile să fie multiple şi, implicit, să apară blocaje. Revenirea la situaţia de dinainte de 2010 înseamnă costuri mai mari pentru stat şi lucrări al căror timp de execuţie va fi foarte mult crescut.”