Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă dosare, ameninţându-l cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul jurnalului britanic, relatează AFP.

Alan Rusbridger a afirmat că a fost contactat „de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului”. Rusbridger a avut apoi două întâlniri cu acest responsabil, care „i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam în lucru”.

The Guardian se afla în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA şi ale omologului său britanic, GCHQ, după ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marţi de The Guardian, Rusbridger susţine că autorităţile i-au spus: „V-aţi distrat destul. Acum vrem să daţi înapoi lucrurile acestea”.

„Am avut apoi mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute de la Whitehall”, cartierul unde se află birourile premierului, a continuat editorul. „Cererea era aceeaşi: returnaţi materialele de la Snowden sau distrugeţi-le. Aţi avut parte de dezbaterea voastră. Nu este nevoie să mai scrieţi pe acest subiect”, i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.

Editorul a declarat că guvernul l-a ameninţat să demareze o procedură judiciară pentru a încerca să recupereze documentele secrete, în cazul în care jurnalul nu le distruge.

Articolul lui Alan Rusbridger a fost publicat în contextul în care autorităţile britanice sunt vizate de un val de proteste după arestarea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere americane.