La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat o primă umplere a canalelor magistrale de irigații, pentru prima dată în ultimii 10 ani.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) se va ocupa de efectuarea probelor tehnologice a instalațiilor și a agregatelor de pompare, precum și de verificarea capacității de transport a canalelor la începutul sezonului de irigat.

De asemenea, ANIF are sarcina de a preveni inundarea localităților, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare, precum și de a preveni accidentele la construcțiile hidrotehnice, scop în care se vor porni stațiile de desecare.

Sumele necesare vor fi stabilite de comisii comune formate din reprezentanții prefecturii, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și Agenției și vor fi aprobate prin ordin comun MADR – MAI. Acestea se vor asigura din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

Aceste măsuri sunt prevăzute de Ordonanța de Urgență nr.82/2011, privind organizarea activității de îmbunătățiri funciare, care a fost aprobată în ședința de guvern din data de 3 aprilie 2013.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin anunțase încă de săptămâna trecută că a dublat sumele ce vor fi alocate pentru irigații, având în vedere că în vară va fi secetă.

„Am discutat și despre sectorul de irigații și despre cum se poate interveni, pentru că se anunța secetă și în acest an, în lunile iulie și august. Am anunțat că avem deja un act normativ în curs de avizare astfel încât să realizăm o măsură care nu s-a mai întreprins din 1997, și anume să aducem pe banii Ministerului Agriculturii și să facem prima umplere pe canale”, a spus atunci ministrul.

El a precizat că fermierii vor plăti mai puțin pentru apă, față de anii trecuți.

Sursa: ziare.com.