Morcovii fac parte din familia legumelor rădăcinoase alături de pătrunjel, păstârnac, mărar, chimen etc și sunt consumați în întreaga lume, datorită gustului dulce și a proprietăților nutritive importante.

Morcovii conțin în proporție de 88% apă, 7% zahăr, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenușă și 0,2% grăsimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, în cea mai mare parte, din celuloză. Alte substanțe furnizate de aceste legume sănătoase sunt glucoza, xiloza și fructoza. Gustul dulceag se datorează acidului glutamic și altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic și acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar).

Numeroase studii de specialitate au descoperit că un consum regulat de morcovi poate conduce la reducerea riscului de cancer mamar, pulmonar și de colon, cu până la o treime.

Proprietățile antitumorale s-ar datora unui compus care se regăsește în morcovi, numit falcarinol, cu impact anti-cancerigen asupra organismului. Falcarinolul este de fapt un pesticid natural din componența morcovilor, cu rolul de a proteja rădăcinile plantei împotriva contaminărilor fungice. Într-o dietă obișnuită, morcovii sunt singurii care furnizează acest compus.

Un fapt bine știut este acela că morcovii îmbunătățesc vederea, întrucât conțin beta-caroten (substanță care le conferă culoarea portocalie), antioxidant pe care ficatul îl transformă în vitamina A. În retină, această vitamină devine rodopsină, pigmentul mov care face posibilă vederea nocturnă.

Beta-carotenul protejează și împotriva degenerării maculare sau cataractei senile. Un experiment medical a descoperit că persoanele care introduc în dietă o cantitate generoasă de beta-caroten, au cu 40% mai puține șanse de a dezvolta tulburări de vedere.

Proprietățile detoxifiante ale morcovilor ajută la eliberarea ficatului de toxine și la vindecarea acneei, prin curățarea fluxului sanguin. Tot morcovii tratează pigmentarea inegală a pielii, iar vitamina A din aceste legume hrănește celulele dermei, previne deshidratarea și alte probleme dermatologice comune.

Din acest motiv, morcovii sunt utilizați deseori în măștile cosmetice cu ingrediente naturale, iar substanțele din aceste legume sunt utilizate în sortimente diverse de produse destinate îngrijirii pielii și a părului.

Morcovii curăță dantura după fiecare masă, acționând ca un abraziv natural care elimină eficient resturile alimentare și placa bacteriană de pe suprafața dinților și a limbii. Totodată, morcovii stimulează producția de salivă, pentru o curățare naturală a cavității bucale și prevenirea halenei. Mineralele din morcovi omoară agenții patogeni din cavitatea orală și scad șansele formării de carii dentale.

Medicina tradițională consideră morcovul a fi un bun antiseptic natural, excelent pentru prevenirea infecțiilor. Leguma poate fi utilizată pentru vindecarea mai rapidă a rănilor, fie în formă crudă, fie fiartă sau zdrobită.