Trebuie să scoatem în evidenţă soluţiile şi suportul financiar după aceste runde de discuţii pe acel master-plan privind dezvoltarea agriculturii româneşti pe termen lung, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la finalul dezbaterilor cu reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură.

„În a doua dezbatere am auzit foarte multe informaţii referitoare la cum este agricultura românească, care sunt problemele şi care sunt obiectivele. Total de acord că trebuie să creştem producţia sau să avem o organizare de piaţă mai bună, însă partea de soluţii a fost mai puţin scoasă în evidenţă. Sunt nerăbdător să văd strategia finală pe care o va publica Comisia prezidenţială şi acolo să vedem mai multe soluţii. În funcţie de acestea şi de cele propuse de MADR să putem putem face alegerile cele mai bune şi să mergem la nivelul Parlamentului pentru a aproba acel master-plan. Îmi propun că după toate aceste trei runde să identificăm mai multe seturi de discuţii, să le punem în dezbaterea publică, iar în lunile iulie şi august să alegem cele mai bune variante astfel încât să le putem cuprinde în acel master plan agreat la nivelul Parlamentului. În felul acesta putem asigura progresul agriculturii pe termen lung”, a spus ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a subliniat că pe lângă aceste soluţii, trebuie avut în vedere şi suportul financiar pentru a le putea pune în practică.

„Dincolo de aceste soluţii trebuie să ne gândim la suportul financiar pentru aceste soluţii. Cel mai important va veni din fonduri europene, dar şi bugetul de stat ar trebui să aibă un angajament pe termen lung, un buget multianual, pentru a sprijini acest mater-plan, care sper eu că va fi aprobat”, a adăugat Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat marţi la reuniunea privind dezvoltarea sectorului agricol românesc pe termen lung, în cadrul căreia au avut loc consultări cu reprezentanţi ai Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură.

Întâlnirea face parte din seria de consultări iniţiată de şeful MADR, iar concluziile desprinse pe marginea acestor reuniuni se vor regăsi într-un master-plan privind dezvoltarea agriculturii româneşti pe termen lung, ce va fi supus dezbaterii parlamentare.

În data de 5 iunie, a avut loc în Aula Academiei Romane, sesiunea de consultări între reprezentanţii MADR, Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti”, iar în data de 27 iunie 2013, MADR va organiza o reuniune cu reprezentanţi ai patronatelor din agricultură şi ai investitorilor străini în domeniul agricol naţional.