România nu duce lipsă de o strategie în agricultură, ci de un acord politic pe o strategie, astfel încât cine vine la putere să implementeze principiile generale pe care le-ar putea cuprinde acest document, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

“Cu vorba sau cu fapta, e un început și cred că întregul sector agricol apreciază o inițiativă pe termen lung, deși vine cam târziu. Mai bine mai târziu decât niciodată. Nu cred că de strategie duce lipsă România, cred că ducem lipsă de un acord pentru ca liniile generale ale strategiei să fie urmate. De altfel, eu am vorbit încă de anul trecut de intenția mea de a discuta despre direcțiile principale pe care ar trebui să le urmeze întreaga clasă politică. Acolo vorbim de măsuri foarte clare, termene clare, viziuni de stânga sau de dreapta, de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe liniile principale de dezvoltare a agriculturii românești, pentru a scoate ce e mai bun din opiniile care sunt în momentul de față – fie ele politice, fie ele și tehnice”, a declarat ministrul Agriculturii.

Noi avem o strategie pe irigaţii şi pe termen scurt, pentru anul acesta, şi pe termen mediu, dar şi pe termen lung în vederea reabilitării infrastructurii principale, însă totul depinde de finanţare. Aici sunt două elemente importante: acordul politic şi finanţarea”, a spus Daniel Constantin, după ce preşedintele României a anunţat că va finaliza strategia pe agricultură.

În ceea ce priveşte Canalul Siret-Bărăgan, şeful MADR a precizat că acest proiect face parte din strategia Ministerului Agriculturii, fiind nevoie de un astfel de canal care deserveşte 425.000 de hectare.

„Beneficiile Canalului Siret-Bărăgan sunt enorme. Avem deja studiile de prefezabilitate pe zona de îmbunătăţiri funciare finalizate şi aici am vorbit de o creştere a producţiei cu 120 de milioane de euro pe an, însă necesarul de fonduri este foarte mare. Acest proiect este în sarcina a trei ministere, respectiv MADR, Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor şi, având o nevoie mare de finanţare, cred că soluţia ar fi un parteneriat public privat”, a spus şeful MADR.

Acesta a reamintit că anul trecut au fost investiţi 100 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, însă pentru infrastructura principală este nevoie de fonduri europene.

„Dacă vorbim de irigaţii cred că mai avem două priorităţi mai apropiate dincolo de Canalul Siret-Bărăgan. În primul rând, reabilitarea infrastructurii secundare, unde anul trecut am investit 100 de milioane de euro, dar şi reabilitarea infrastructurii principale, unde avem nevoie de fonduri europene ca să ajutăm o suprafaţă de 820.000 de hectare”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că membrii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România sunt aproape de finalizarea unei strategii în domeniu. 

Vreau să vă precizez de la bun început că nu am venit pentru un discurs politic, ci am venit poate să ridic probleme şi să sugerez soluţii. Prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura românească este legată de lipsa unei strategii pe termen lung. După cum ştiţi, în 2011 am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze această strategie, urmând ca ea să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, un pact semnat de toate partidele politice, de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii”, a declarat Traian Băsescu.

El a spus că preşedintele Comisiei, Valeriu Steriu, l-a asigurat că 30 iunie este un termen rezonabil pentru finalizarea raportului.

LAPAR organizează joi, la Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agricultorilor, unde sunt prezenţi pentru 750 de participanţi din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR. La eveniment participă şi preşedintele României, Traian Băsescu, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.