Statul va sprijini fermele familiale cu fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii şi va subvenţiona dobânda la creditele pentru investiţii, potrivit unui proiect de act normativ al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Pentru a beneficia de sprijin, activitatea economică desfăşurată de către ferma familială, chiar dacă este permanentă, ocazională sau temporară, trebuie înregistrată şi autorizată. Ferma familială este ferma care realizează maxim o producție de maxim 48.000 euro anual.
Sprijinul pentru ferme ar putea proveni din bugetul naţional sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Astfel, statul ar putea sprijini achiziţia de utilaje şi construcţia de ferme în cadrul măsurii 121, pentru proiecte cu valori cuprinse între 5.000 de euro şi 50.000 de euro.
Fermierul care îşi va înregistra activitatea şi va creşte suprafaţa fermei va putea beneficia de proiect tip, gratuit, fonduri pentru achiziţia de utilaje şi dobândă subvenţionată.
Fermierii care, de asemenea, cresc numărul de animale vor beneficia de proiect tip, gratuit, şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi pentru construcţia grajdului.
O altă facilitate va fi accesul la programe de formare profesională de scurtă durată prin PNDR. Fermierii persoane fizice care se înregistrează fiscal devin eligibili pentru schema de subvenţionare a accizei la motorină.
Fermierii vor avea şi posibilitatea de a beneficia de servicii medicale minime în raport cu contribuţiile virate (5.5% din valoarea impozitului se direcţioneaza către fondul de asigurări de sănătate).