Uniunea Europeană a adoptat, marţi, un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informaţie de mai bună calitate în privinţa alimentelor şi protecţie mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii.

Consumatorii vor fi protejaţi de abuzurile producătorilor care, adesea, promovează pe eticheta unor alimente beneficii pe care acestea nu le oferă. Eurodeputata Daciana Sârbu, membra a Comisiei pentru Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, a fost reprezentanta grupului S&D în acest dosar, inclusiv în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului.

„Apreciez, în mod deosebit, faptul că am reușit să stabilim prevederi foarte stricte în privința etichetării laptelui praf”, a afirmat Daciana Sârbu, pentru care o miză principală a fost problema  etichetării și a promovării publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari și copiii de vârstă mică, și în special problema promovării agresive a utilizării laptelui praf în detrimentul alăptării. În viziunea sa, unul dintre succesele majore obținute în acest domeniu este și blocarea încercărilor frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele pentru slăbit ori așa-numitul lapte de creștere. Pe parcursul negocierilor, Daciana Sârbu a solicitat ca laptele de creștere să nu mai fie promovat ca aliment cu proprietăți speciale, argumentând că “nu există nicio dovada care să ateste că acest produs oferă beneficii nutriționale, comparativ cu un regim alimentar normal și echilibrat”.

După ce Raportul cu privire la Alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică și alimentele destinate unor scopuri medicale speciale a primit votul plenului PE, textul legislativ va intra în vigoare înainte de finalul lunii în curs, ceea ce va duce la o revizuire a directivelor europene și a reglementărilor specifice – în special a celor ce vizează alimentele pentru copii.