Ziare.com a publicat vinerea trecută un articol în care sunt explicate pe larg mecanismele funcționării Split TVA, noul sistem de aplicare a TVA, care intră în vigoare opțional de la 1 octombrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit sursei citate, esenţa procedurii se prezintă în următorul exemplu: Societatea ABC SRL este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta vinde mărfuri clientului CLIENTUL SRL, persoană înregistrată în scopuri de TVA, la preţul de 1.000 lei + TVA 19% (190 lei), total factura 1.190 lei. Mărfurile au fost achiziţionate de la furnizorul FURNIZORUL SRL, persoană înregistrată în scopuri de TVA la preţul de 800 lei + TVA 19% (152 lei), total factura 952 lei.

Toate aceste trei societăţi îşi vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plăţi de TVA, iar decontările se vor face astfel:
– societatea CLIENTUL SRL achită suma de 1.000 lei către societatea ABC SRL în contul uzual al acesteia;
– societatea CLIENTUL SRL achită suma de 190 lei reprezentând TVA, în contul de TVA deschis al societăţii ABC SRL;
– societatea ABC SRL achită suma de 800 lei către societatea FURNIZORUL SRL în contul uzual al acesteia, din alt cont decât cel de TVA;
– societatea ABC SRL achita suma de 152 lei reprezentând TVA în contul de TVA deschis al societăţii FURNIZORUL SRL. Aceasta plată poate fi făcută atât din contul său de TVA, cât şi din contul curent. Observăm că dacă se achita suma de către societatea ABC SRL din contul de TVA al acesteia către contul de TVA al societăţii furnizoare, soldul contului sau de TVA va fi suma de 190 lei – 152 lei = 38 lei, adică exact TVA de plată către buget.
Societatea ABC SRL poate să achite TVA de plată către buget atât din contul său de TVA, cât şi din alte conturi bancare, această ultimă ipoteză de lucru este puţin probabilă întrucât utilizarea banilor din contul de TVA este restricţionată.
Ce persoane sunt obligate să aplice sistemul de plată defalcată a TVA?
Sunt obligate să aplice sistemul de plată defalcată a TVA persoanele impozabile, instituţiile publice. Prin persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, înţelegem toate societăţile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, societăţi naţionale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Foarte important: societăţile neînregistrate în scopuri de TVA aplica sistemul de plată defalcată a TVA când achita facturile către furnizori înregistraţi în scopuri de TVA.
Notă: nu sunt obligate să aplice acest sistem persoanele ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Persoanele fizice obişnuite nu sunt în sfera acestei ordonanţe.

sursa: observatorulph.ro