Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat, joi seara, că unele modificările la legea fundamentală care îl vizează pe preşedinte au rolul de a-i limita acestuia nişte atribuţii.

Crin Antonescu a punctat faptul că, potrivit noii Constituţii, preşedintele nu va mai putea organiza referendum decât cu avizul Parlamentului. Liderul liberalilor a criticat faptul că, în prezent, preşedintele „vorbeşte despre un referendum cu o întrebare care s-a mai pus” şi că acum poate, teoretic, să pornească un referendum în fiecare săptămână.

„Nu i-am luat preşedintelui nicio atribuţie (…) preşedintelui i-am limitat nişte atribuţii (…) De a nu face referendum în fiecare săptămână, dacă vrea. (…) Aşa cum e Constituţia acum, preşedintele, nu vorbesc de domnul Băsescu, nu-i atribui asemenea intenţii. Un preşedinte de la anul, cine ştie, începe să ne propună referendum să nu mai plătim impozite, să introducem pedeapsa cu moartea, să declarăm război nu ştiu cui. Ai spune că nu se întâmplă aşa ceva, dar iată că avem un om care se joacă, este cred al patrulea referendum pe care-l propune. (…) hai să mergem la popor. (…) Aceasta s-a limitat preşedintelui, care poate iniţia referendum în continuare dar el trebuie să treacă prin Parlament. Şi dacă preşedintele va iniţia referendum pe o chestiune care într-adevăr preocupă naţiunea, vă spune eu că niciun Parlament nu-şi va permite politic să-l refuze”, a explicat Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte urmărirea penală a miniştrilor, liderul liberal a precizat că „nu este treaba preşedintelui”, toate aceste lucruri trecând în autoritatea Parlamentului.

Crin Antonescu a mai spus că preşedintele păstrează atribuţii, în continuare în zona politicii externe, în zona politicii de securitate, conduce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care ar urma să se numească Consiliul Naţional de Securitate, se poate adresa Parlamentului cu mesaje, dar nu controlează Guvernul.

Referitor la scurtarea mandatului preşedintelui, de la cinci la patru ani, preşedintele PNL a spus că este de părere că patru ani sunt suficienţi pentru ca un şef al statului să-şi îndeplinească atribuţiile cu succes.

„Iar cu mandatul de la cinci ani la patru ani, mi se pare aproape hazliu că şi în asta se vede o împuţinare a prerogativelor preşedintelui. Nu, eu sunt cel care a propus reducerea asta ca să nu mai unim foarte repede alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale şi pentru că eu cred că cine are ceva de spus şi de făcut poate să o facă foarte bine în patru ani. Adică, nu putem să spunem că un preşedinte nu poate face treabă în 4 ani, când preşedintele SUA are mandate de patru ani”, a afirmat Crin Antonescu.