Rusia ar trebui să fie atentă la exigenţele Uniunii Europene în contextul crizei din Ucraina, pentru că şi ea este dependentă de piaţa europeană pentru exporturile sale de gaze naturale, a apreciat joi şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, într-un interviu acordat France Presse, citat de Agerpres.

În discursul public, accentul este adesea pus pe dependenţa Europei faţă de gazul rusesc, dar realitatea este una mai complexă, dat fiind că şi Rusia este dependentă de piaţa europeană, pentru a-şi vinde producţia”, a declarat Corlăţean.

A te reorienta spre alte pieţe nu este simplu, este un proces complex, ce implică costuri, iar Rusia are un interes în a ţine cont de aşteptările şi exigenţele Uniunii Europene”, a adăugat el.

Spre deosebire de alte ţări din UE, România este puţin dependentă – între 10 şi 20% în funcţie an – de gazul rusesc pentru a-şi asigura nevoile energetice, arată sursele citate.

Titus Corlăţean a completat că înţelege poziţia altor state mai dependente de Moscova pentru aprovizionarea lor cu gaz, dar “marile principii şi valori fundamentale ale dreptului internaţionale nu se pot negocia din motive economice”.

În contextul în care separatişti proruşi ocupă în continuare clădiri oficiale în estul Ucrainei, dacă Rusia alege escaladarea, “opţiunea sancţiunilor economice din partea Uniunii Europene rămâne valabilă”, a accentuat ministrul de Externe.