Europarlamentarul social-democrat Corina Creţu, vicepreşedinte grupului S&D din Parlamentul European, şi-a exprimat speranţa că, dincolo de orice alte considerente, membrii Ordinului Naţional „Steaua României” vor lua în discuţie joi solicitarea sa privind retragerea decoraţiei eurodeputatului UDMR Laszlo Tokes.

Corina Creţu a dorit că sublinieze că cererea sa nu este născută din considerente anti-maghiare şi nici nu aduce atingere demnităţii celor care au pornit revoltele anti-ceauşiste şi anti-comuniste de la Timişoara, din decembrie 1989.

„Este firesc să sancţionăm declaraţiile şi acţiunile anti-româneşti ale domnului Tokes. Dacă ar fi acţionat în logica evenimentelor din decembrie 1989 de la Timişoara, domnul Tokes nu ar fi dovedit, timp de 23 de ani, o atitudine violent anti-românească, atitudine care a adus atingere demnităţii majorităţii cetăţenilor români. Ca membru în Parlamentul European, domnul Tokes nu a înţeles nici măcar faptul că respectul diferenţei este o valoare de căpătâi a construcţiei europene, că separatismul, împărţirea oamenilor în etnii bune şi în etnii rele este nu doar un non-sens, ci şi o atingere adusă convieţuirii paşnice dintre majoritatea română şi minoritatea maghiară”, a declarat eurodeputata, potrivit unui comunicat de presă.

În opinia sa, discutarea acestei solicitări este una necesară şi nu poate fi evitată.

„Este în logica democraţiei, o obligaţie morală pentru ca a cere, într-un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, instituirea unui Protectorat al altui stat asupra unei porţiuni a teritoriului României, evocând precedente de tristă amintire, precum destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii, este un gest de o gravitate extremă. Iar domnul Laszlo Tokes are, la rândul său, obligaţia de a da explicaţii în legătură cu faptele sale, care sunt în contradicţie cu prevederile Constituţiei României”, a argumentat Corina Creţu.