Coreea de Nord pare să se pregătească să efectueze în următoarele zile un nou test de rachetă balistică şi un al patrulea test nuclear, după două luni de la ultimul test nuclear, care i-a adus o nouă serie de sancţiuni internaţionale, a anunţat Seulul luni.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare Ryoo Kihl-jae a anunţat „semne” ale une activităţi neobişnuite în jurul principalei instalaţii nord-coreene pentru teste nucleare, refuzând să ofere alte informaţii.

„Supraveghem de aproape situaţia, care seamănă enorm (de mult) cu ceea ce am văzut înaintea celui de al treilea test”, a declarat o sursă oficială.

Coreea de Nord, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, ar putea efectua totodată testarea unei rachete, săptămâna aceasta, un gest menit să îi procure concesii din partea Washingtonului, de exemplu cu privire la o reluare fără condiţii a negocierilor privind programul nuclear civil.

„Încercăm să stabilim dacă este vorba despre o pregătire reală în vederea efectuării unui test nuclear sau despre o stratagemă vizând accentuarea presiunii asupra noastră (Coreea de Sud) şi a Statelor Unite”, a subliniat aceeaşi sursă.