Coreea de Nord ascunde minuţios toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentând suspiciunea că foloseşte un nou model de bombă cu uraniu puternic îmbogăţit.

Washington Post, citat de agenţia AFP, explică faptul că efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate în mod remarcabil şi că puţine urme radioactive au scăpat în atmosferă.

Administraţia americană a anticipat testul nuclear şi l-a supravegheat îndeaproape pentru a putea strânge reziduurile care ar fi putut dezvălui componentele bombei, potrivit articolului.

În zilele care au urmat exploziei, captatorii americani şi sud-coreeni nu au reuşit să depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale în niciuna dintre cele 120 de staţii de supraveghere situate în apropiere de locul testelor nucleare sau în direcţia vântului, potrivit cotidianului american.

În primele sale două teste nucleare, se crede că Phenianul a folosit fără îndoială plutoniu extras din stocurile pe care ţara le-a acumulat în anii ’90, afirmă cotidianul.

Dar în cazul reuşitei unui test de bombă cu uraniu, aceasta ar confirma că Phenianul a dus la bun sfârşit o a doua procedură care conduce la fabricarea de arme nucleare prin folosirea resurselor sale abundente de urnaiu natural şi a unei noi tehnologii de îmbogăţire