Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România.

Boardul FMI a pus, astfel, la dispoziția statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro.

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro, a anunțat FMI printr-un comunicat, citat de Mediafax.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităților române pentru adăugarea unei evaluări în funcție de situația la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) și cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

România face progrese solide în cadrul acordului stand by preventiv. Creșterea economică a atins um maxim postcriză în 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflația a încetinit la minime istorice. Totuși, economia și sectorul financiar rămân vulnerabile la șocuri. Implementarea fermă a programului este esențială pentru menținerea stabilității macroeconomice și limitelor în privința politicilor în acest an electoral”, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

Ținta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustări fiscale, în timp ce susține o absorbție mai bună de fonduri de la Uniunea Europeană. Îmbunătățirea cheltuielilor cu investițiile, colectarea mai bună a veniturilor și implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezintă priorități. Măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sănătății și pentru protejarea populației vulnerabile de liberalizarea prețurilor la energie”, a mai spus acesta.