Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Turciei Recep Tayyp Erdogan au susținut o conferință de presă comună, la Palatul Cotroceni.

În cadrul conferinței, presedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că România și Turcia au obiective comune și interese reciproce, printre care apartenența la NATO și cooperarea în domeniul economic.

Principalele declarații ale celor doi președinți

Declarații Klaus Iohannis:

Am ținut neaparat să mă întâlnesc în primele luni de mandat cu omologi de-ai mei, cu șefi de stat cu care România are parteneriate strategice, așa cum este Turcia. O relație puternică între state presupune un dialog permanent, iar când dialogul e la cel mai înalt nivel, așa ca azi, el arată un angajament comun.

Îi mulțumesc pentru vizita președintelui Erdogan.

Romania și Turcia au obiective comune și interese reciproce.Despre acestea am discutat astăzi, dar și despre contextul în care ne aflam și cum ne putem dezvolta relațiile. Ne leagă apartenența la NATO și cooperarea în domeniul economic, dar și că Romania susține Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred că și UE și Turcia ar avea de câștigat în toate domeniile, în urma integrării europene a Turciei.

Două dintre temele abordate au fost securitatea în regiune și colaborarea economică. Convingerea comună este că o regiune sigura și prosperă este în beneficiul ambelor state.

În primul rând, am avut o discuție despre evoluțiile geopolitice internaționale, cu accent pe imediata noastră vecinătate. Consolidarea apărării colective in cadrul NATO e un obiectiv comun Romania-Turcia. Cooperarea în domeniul economic și comercial reprezintă un atu în relațiile dintre noi.

Turcia e cel mai mare partener comercial al României din afara UE și al 5-lea la nivel global. Trebuie să valorificam potențialul acestui parteneriat

Dorim extinderea cooperării bilaterale pe piețe din Asia Centrala și Caucaz.

Romania va prelua în semestrul II al acestui an presedenția Organizației Cooperării Economice a Marii Negre (OCEMN). Direcția prioritară este dezvoltarea profilului economic al organizatiei

Vreau sa exprim condoleantele mele si ale noastre pentru evenimentele nefericite de ieri și pot să vă asigur de toată solidaritatea noastră.

Terorismul este un flagel groaznic care se extinde și în a cărui combatere natiunile noastre trebuie sa colaboreze.ˮ

Declarații Recep Tayyp Erdogan:

„Mă aflu în Romania, țara prietenă și aliatul nostru după 8 ani de la ultima vizită. Ieri, la Istanbul, în cel mai mare tribunal, au intrat cu forța în biroul unui procuror și după ce l-au luat ostatic pentru o perioada lungă de timp l-au ucis mișelește. El este un erou. Sigur că și ei au plătit greu, au plătit scump acest act. Mulțumesc prietenului meu, domnului președinte Iohannis, pentru amabilitatea de a-mi ura condoleanțe.

Terorismul este o chestiune ce preocupa întreaga lume și lupta trebuie continuată pe plan mondial. Înmormantarea procurorului va avea loc astăzi. Am transmis condoleanțe întregii familii. Sper să îi pot vizita în această seară.

Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă, iar Partidul nostru sigur că va lua măsuri referitoare la ceea ce s-a întâmplat și consider că această acțiune teroristă a fost întreprinsă ca o atitudine împotriva partidului nostru, împotriva democrației. Democrația este un sistem complex care nu poate suporta terorismul. Noi toti trebuie să luptăm împotriva terorismului și în calitate de președinte al Turciei sigur că voi continua această luptă până la capăt.

Din momentul în care am pășit în România am fost primit cu ospitalitate deosebită. Am discutat relațiile politice, militare economice, comerciale și culturale dintre Romania și Turcia. Din punct de vedere politic, am dorit să mulțumesc României pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană și cred că în perioada următoare sprijinul României va fi și mai hotărât.

Solidaritatea noastră se manifesta si pe alte planuri, spre exemplu in cel militar. Colaborarea din cadrul NATO se bazează pe solidaritatea dintre noi, care va continua și pe viitor. România se află într-un proces de dezvoltare.

Din punct de vedere al relațiilor economice și comerciale dintre noi, avem o construcție normală, avem un schimb de 6,3 miliarde de dolari. Obiectivul nostru este de a atinge 10 miliarde de dolari. Atunci când vom atinge cele 10 miliarde vom dori să depășim și acest volum. Investitorii turci se află în Romania de 20 de ani și ei au realizat investiții în valoare de 10 miliarde dolari. Dorim ca oamenii de afaceri din țările noastre să pătrundă pe terțe piețe și să devină mai puternici.

Iată, avem 137 de ani de relații diplomatice între Turcia și România.

Suntem țări apropiate. În România ne simtim în casa prietenilor noștri și acest lucru se datorează și interesului romanilor față de turismul din Turcia: 425.000 de turiști români au vizitat anul trecut Turcia. Există firme care doresc să facă noi investiții în România și am discutat cu Klaus Iohannis și i-am spus că dacă ei vor fi sprijiniți vor asigura locuri de munca pentru mulți romani. O firma turca vrea să facă o investiție de 200 de milioane de dolari.ˮ