Complexul de servicii sociale „Casa cu pitici”, care include o creşă cu 75 de locuri, o cantină socială pentru 180 de copii din familii defavorizate şi afterschool pentru 20 de copii între 7 şi 14 ani a fost deschis marţi în Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Amenajat într-o clădire ridicată în 1847, complexul este situat în sectorul 4 al Capitalei, în zona istorică protejată Gramont.

Potrivit primarului general Sorin Popescu, înainte de reabilitarea clădirii, la adresa respectivă se afla o casă părăsită, insalubră, unde „gunoaiele ajungeau până la etajul unu”. La reconstrucţia imobilului, au fost păstrate elementele definitorii arhitecturale ale epocii respective.

Complexul cuprinde trei tipuri distincte de servicii sociale, respectiv un centru de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii cu vârste până la 3 ani, destinat celor ale căror mame doresc să se întoarcă la serviciu înainte de expirarea perioadei legale de creştere a copilului, o cantină socială destinată exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, care pot servi zilnic o masă caldă la ora 12.30, 13.30 sau 14.30, şi un centru de zi pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, unde aceştia îşi pot efectua temele sub supravegherea personalului specializat.

Dintre cele 75 de locuri ale creşei, 60 sunt cu program normal, respectiv între orele 7.00 şi 18.00, iar restul de 15 au program redus, între 7.00 şi 12.00.

Cantina deţine un spaţiu de aşteptare pentru părinţi, iar copiii sunt admişi pe baza certificatului de naştere, a carnetului de elev (unde este cazul) şi a unei cereri din partea reprezentanţilor legali.