Înainte de uriașele multiplexuri, au existat micile cinematografe de bulevard, care nu au nici pe departe succesul celor dintâi. Mulți le ocolesc, crezând că sunt învechite, calitatea ecranelor este îndoielnică, iar filmele apar la mult timp după lansare.
Însă publicul nu știe că ce a mai rămas din lumea cinematografelor Bucureștiului vechi este încă vie și că în spatele ușilor demodate se află săli renovate în totalitate, condiții tehnice mai bune și design modern, toate la prețuri mai mici comparativ cu multiplexurile industrializate din mall-uri. Din anul 2008 a început programul de renovare a sălilor de cinema aflate sub administrația România Film, iar acestea au devenit spații prietenoase pentru cinefilii din București.
Îmbătrânitul cinematograf Europa de pe Calea Moșilor este acum o valoare plină de melancolie a Capitalei. ,,Modernizat anul trecut”, după cum a precizat Maria Bikfalvi, administrator al cinematografului și președinte al Sindicatului Liber ,,România Film”, acesta dispune de condiții tehnice îmbunătățite de vizionare, sunet dolby-stereo, sistem de încălzire modernizat și aer condiționat. Sala de 302 locuri a fost și ea renovată, făcând din Europa un cinema primitor și elegant.
Cu toate aceste optimizări, prețul biletului este de doar 5 lei, iar în fiecare miercuri, prin programul Orange Film, vizionarea unui film costă cât o merdenea – 2,5 lei. ,, De obicei, merg la film în mall-uri, nu știam de aceste modernizări, pentru că nu există promovare”, a mărturisit Valentin Corneanu, actor. Acesta a mai spus că ar fi frecventat cu drag cinematografele vechi dacă ar fi știut că au fost renovate.
Micul Corso din zona Cișmigiu, cu o capacitate de 273 de locuri a fost și el înnoit în 2009, însă prețurile au rămas aceleași – între 8 și 10 lei. ,,Merg la cinema la mall cam o dată pe lună, iar la cinematografele mici mergem înainte de vreo două ori pe an”, a declarat Daniela Sima, economistă, în timp ce privea curioasă în vitrina cu programul săptămânii. ,,Pe mine mă intereseză foarte mult calitatea imaginii. Dacă aș știi că o gasesc și aici, aș prefera să merg la un cinema de bulevard, e mai intim, mai primitor”, a adăugat aceasta.
Cinema Patria, situat central, pe Bulevardul Magheru, are o capacitate de 1014 locuri și a dat startul proiectului de modernizare. ,,De atunci, am avut un record de 3000 de spectatori în două zile, la premiera filmului «2012»”, a povestit Maria Bikfalvi.
Cinematograful Studio din zona Piața Romană, recunoscut pentru festivalurile de film pe care le găzduiește, a fost dotat acum trei ani cu videoproiector digital, care asigură o proiecție de calitate. De asemeanea, ecranul a fost schimbat cu unul de generație nouă, s-a îmbunătățit instalația de sonorizare de tip „surround”, iar sala a fost renovată.
O mare parte a tinerilor nu au moștenit nostalgia cinematografelor Bucureștiului vechi. Într-un oraș mult prea aglomerat de lucruri industrializate, cu un stil de viață plin de noutăți și lipsit de timp liber, ei caută confortul și larga paletă de opțiuni a multiplexurilor.