Alergiile de vară pot da bătăi de cap multor persoane. Alergiile se pot manifesta sub mai multe forme, putând provoca şi afecţiuni mai grave. Alergologul Diana Deleanu a explicat ce sunt aceste reacții de hipersensibilitate a organismului, ce le provoacă şi cum pot fi tratate.

Principala cauză a alergiilor este polenul, fie cel de la copaci, de la iarbă sau de la buruieni, dar pot fi provocate şi de o înţepătură de viespe sau albină.

„Alergiile sunt afecţiuni cu un răspuns imun amplificat, mult crescut faţă de ceva exterior organismului şi care, el însuşi, nu produce nicio leziune. Răspunsul imun, exagerat însă, duce la lezarea organismului. Răspunsul imun este indus şi se îndreaptă spre alergeni. Exemple de alergeni sunt cei din mediul înconjurător – polenuri, mucegaiuri – sau cei din locuinţe – praful de casă, animalele de companie. Organismul uman sintetizează imunoglobuline, numite IgE, care determină modificările de alergie”, a spus Diana Deleanu, alergolog.

Alergiile au diferite forme de manifestare în funcţie de organul afectat. Se pot manifesta ca rinită (nasul curge, strănuturi repetate, mâncărime, dificultate de respiraţie etc), iar aici poate apărea riscul unui diagnostic greşit: „Frecvent rinitele alergice se manifestă ca „răceli” fără febră. Din această cauză sunt diagnosticate greşit pentru perioade îndelungate”.

Alergologul Diana Deleanu recomandă ca bolnavii să se prezinte la un medic specialist pentru a fi diagnosticaţi, în special atunci când au o suferinţă mai lungă de 7-10 zile şi care se repetă.