Curtea Constituţională a României a respins joi sesizarea PDL şi PP-DD referitoare la componenţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „S-a respins ca inadmisibilă sesizarea în legătură cu Comisia de supraveghere a finanţelor, cu majoritate de voturi. Motivele o să le vedeţi când se publică decizia. Se va publica mâine. Astăzi se citeşte în plen motivarea deciziei referitoare la Legea referendumului şi urmează să se publice în Monitorul Oficial tot astăzi”, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Senatorii democrat-liberali au sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea componenţei Consiliului ASF.

PDL invocă printre motivele de neconstituţionalitate încălcarea de către Guvern a condiţiilor constituţionale pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă în sensul că nu a existat o situaţie extraordinară şi nici urgenţa reglementării, dar şi încălcarea principiului constituţional al democraţiei pentru că, susţin autorii sesizării, ”alegerea membrilor Consiliului ASF a fost făcută de majoritatea parlamentară din rândul membrilor partidelor care formează această majoritate sau dintre cei agreaţi de către aceasta, propunerile opoziţiei parlamentare fiind total ignorate”.

Totodată, autorii sesizării spun că nici legea de aprobare şi nici ordonanţa de urgenţă a Guvernului, ambele criticate de neconstituţionalitate, nu prevăd o repartizare a membrilor Consiliului ASF în funcţie de configuraţia politică a Parlamentului, motiv pentru care toţi cei 11 membri ai acestui Consiliu pot fi desemnaţi dintre membrii partidelor politice care formează majoritatea parlamentară actuală, propunerile opoziţiei parlamentare putând fi total ignorate, ceea ce de altfel s-a întâmplat în realitate.