Casa Albă afirmă că aliaţii Statelor Unite nu vor mai fi supravegheaţi, iar directorii serviciului de informaţii american urmează să fie interogaţi în cursul zilei de marţi, de comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, informează BBC.

Această decizie survine pe fondul alterării relaţiilor dintre Statele Unite şi aliaţii săi, după ce au fost descoperite strângerea de informaţii despre cetăţeni şi interceptarea telefoanelor unor lideri europeni.

În Senat, preşedintele comisiei de informaţii, senatoarea Dianne Feinstein, a afirmat că se opune total supravegherii aliaţilor Statelor Unite. Ea a susţinut că a primit confirmarea de la Casa Albă că astfel de acţiuni vor fi oprite, dar un oficial din administraţie a afirmat că nu a existat nicio modificare a politicii.

Decizia Casei Albe vine în contextul în care scandalul telefoanelor interceptate de americani a luat amploare, după ce mai multe țări au acuzat SUA că le-ar fi spionat convorbirile telefonice.

Săptămâna trecută, biroul șefului Guvernului German a anunțat că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost, probabil, interceptat de serviciile americane de spionaj.

Presa spaniolă a relatat luni Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) a ascultat telefoanele membrilor guvernului spaniol, inclusiv pe cel al fostului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Totodată, NSA este acuzată că a ascultat telefoanele a milioane de francezi şi nemţi, dar și că ar fi cerut Japoniei, în 2011, să o ajute să monitorizeze cabluri de fibră optică care transportau date personale prin Japonia către zona Asia-Pacific.