Carne de cal etichetată drept „vrăbioară de vită” a fost găsită într-un depozit din judeţul Ilfov, de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

În urma dispoziţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, în 13 februarie a fost recoltată o probă de „vrăbioară de vită”, de la o societate comercială din judeţul Ilfov, a precizat instituţia, miercuri, într-un comunicat de presă.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis marţi buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal şi negativă pentru carne de bovine şi câine.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că produsele erau etichetate cu cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unităţi autorizate.

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, în legătură cu carnea de cal etichetată drept carne de vită găsită în Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate neregulile, precizând că angajamentul faţă de consumator este: „Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”

Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există.  Din păcate, mai sunt şi persoaneiresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli! „, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.