Nutriționiștii recomandă utilizarea cerealelor integrale, a făinii integrale și consumarea pâinii din făină integrală.

Elemente nutritive

Adevărul este că făina albă este tot făină obținută din grâu, iar orezul alb este obținut din orezul brun. Diferența majoră este că le lipsesc multe elemente nutritive, spre deosebire de „€œrudele” lor integrale. Cu cât alimentele sunt mai procesate, cu atât se pierd nutrienți importanți. De exemplu, la făina integrală, este utilizat bobul de grâu pur, așa cum este el recoltat. La făina albă, bobul de grâu este „€œcurățat” de straturile exterioare, straturi bogate în vitamine, minerale și fibre.

Pe măsură ce orezul sau celelalte cerale sunt procesate, ele își pierd culoarea naturală și devin albe, iar întreaga comunitate de medici nutriționiști nu le consideră deloc sănătoase. Mulți dintre nutriționiști consideră cerealele procesate „œotrava albă”, alături de sare și zahăr.

Probleme de sănătate

Numeroase studii au stabilit o legătură directă între consumul de făină și cereale albe și o varietate de boli. De la simplele carii dentare și până la obezitate, aceste probleme au fost puse pe seama consumului de cereale procesate.

Consumul regulat de pâine, paste și cereale procesate a fost asociat cu depunerea pe pereții aparatului digestiv a unui strat lipicios de mucus care împiedică asimilarea în organism a nutrienților din alimente.

Alimente fortificate

Pentru a suplini lipsa vitaminelor și nutrienților care au fost înlăturate prin procesare, unele alimente sunt îmbogățite cu diverse elemente. Problema este că elementele naturale sunt înlocuite cu vitamine și minerale obținute prin procese chimice.