Premierul britanic David Cameron a promis că, în cazul în care va fi reales, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană până în 2017, a declarat acesta miercuri într-un discurs foarte aşteptat privind viitorul relaţiilor dintre Londra şi UE.

„Va fi un referendum pe o problemă clară: in/out” (înăuntru/afară) şi va avea loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015, a declarat şeful Guvernului britanic.

„După ce vom fi negociat acest nou acord” asupra relaţiilor Marii Britanii cu UE, „le vom oferi britanicilor o alegere foarte simplă: să rămână în interiorul UE pe această nouă bază sau să iasă cu totul.

Noua relaţie dintre Marea Britanie şi UE „va fi centrată pe piaţa unică”, a mai spus Cameron, insistând că nu este „un izolaţionist”. „Nu vreau doar un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa”, a subliniat el.

„Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşirea” din Uniune, a avertizat David Cameron