Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei, a declarat că este „inacceptabil” ca britanicii să considere imigranţii români şi bulgari o „ameninţare”, avertizând politicienii împotriva folosirii unei asemenea „retorici ruşinoase”.

Muiznieks a criticat aspru limbajul folosit de britanici în dezbaterea politică, declarând că această tendinţă trebuie „inversată”. „Scena politică în anumite ţări, inclusiv în Marea Britanie şi Germania, a ajuns să fie animată de dezbateri aprinse în legătură cu ameninţarea unui «aflux» iminent. (…) Cetăţenii din ţările Europei Occidentale sunt avertizaţi cu privire la rezultatul dezastruos al viitoarei «invazii» de romi din România şi Bulgaria pe teritoriile lor”.

„Ar trebui să se intervină pentru a se pune capăt acestei retorici ruşinoase. A trata cetăţenii bulgari şi români ca pe o calamitate este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat Nils Muiznieks.

Premierul David Cameron a anunţat un program de politici de descurajare a imigranţilor care doresc să profite de sistemul social britanic.