Scafandrii au scos la suprafaţă, duminică, alte 83 de cadavre ale unor imigranţi care au murit joi într-un naufragiu în apropierea Insulei Lampedusa, o „tragedie” care nu ar trebui să se mai producă vreodată, a spus ministrul italian Cecile Kyenge.

Amploarea dramei a multiplicat îndemnurile pentru modificarea politicilor europene în materie de imigraţie.

Cele 83 de cadavre recuperate duminică ridică la 194 de morţi bilanţul oficial provizoriu al unei drame care ar fi provocat între 300 şi 360 de victime, potrivit unor estimări pesimiste ale autorităţilor.

Numai 155 din cei 480-520 de eritreeni şi somalezi prezenţi la bordul vasului de pescuit plecat clandestin de la Misrata, în Libia, au fost salvaţi. Supravieţuitorii sunt toţi eritreeni, cu excepţia pilotului navei, un tunisian în vârstă de 35 de ani care a fost arestat.

Italia, care se confruntă cu un nou aflux excepţional de imigranţi (30.000 de la începutul anului, adică de patru ori mai mult decât în 2012), a reuşit să includă problema migraţiei pe ordinea de zi a unei reuniunii ministeriale europene, la Luxemburg, miercuri. Roma vrea ca problema să fie discutată la următorul summit european, pe 24 şi 25 octombrie, la Bruxelles.
Potrivit unor ONG-uri, între 17.000 şi 20.000 de imigranţi au murit încercând să traverseze această mare spre sudul Europei în ultimii 20 de ani.

Centrul de primire de pe insulă este suprapopulat (1.000 de ocupanţi pentru 250 de locuri), iar o parte dintre refugiaţi, printre care şi persoanele salvate în acest naufragiu, au fost nevoite să doarmă afară în ultimele nopţi.