În 2013, România va avea una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice, potrivit unor estimări din bilanţul “Primul an de guvernare USL”, care prezintă date despre schimbările produse în 12 zone-cheie.

În documentul citat de ziare.com se arată că România este una dintre puţinele ţări europene care au înregistrat o creştere economică în 2012, cu 0,2% mai mult decât în 2011. De asemenea, în perioada aprilie 2012-februarie 2013, numărul de salariaţi în economie a crescut cu 70.000, şomajul înregistrând o scădere semnificativă. Astfel, în luna februarie, rata şomajului ajungea la 6,7%, de două ori mai mică decât ţările din zona euro.

“România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Probabilitatea de default a României este mai mică decît cea a Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei şi Ungariei”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, limita de deficit mai mică de 3% asumată la nivel european este respectată.

România nu mai urmează modelul pe datorie. Datoria externă pe termen scurt la 31 ianuarie 2013 este în scădere cu 3,6% faţă de 31 decembrie 2012. Datoria externă pe termen lung şi mediu este în creştere cu doar 1,7% faţă de 31 decembrie 2012.

Documentul mai arată că, “pentru prima dată în istoria postdecembristă, România are un sold al comerţului exterior pozitiv, fiind înregistrată o creştere de 8% a exporturilor şi de doar 1% a importurilor.”

 

Citeşte şi…

Bilanţul guvernului Victor Ponta, la un an de mandat 

Daniel Constantin: Agricultura este o prioritate pentru USL

Crin Antonescu: După un an de guvernare USL, nu pot indica o zonă de activitate deficitară a Guvernului