Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, vineri, la Congresul Avocaţilor 2014, despre relaţia dintre un avocat şi clientul său, menţionând că această meserie este pe cât de dificilă, pe atât de interesantă.

Băsescu a spus, la deschiderea lucrărilor Congresului, că, din păcate, în România lipseşte „o cultură a justiţiei”. El a dat exemplul preşedintelui renumitului club Bayern Munchen, care a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare şi pentru care nu a existat vreo cerere de a fi eliberat de către preşedinte, aşa cum s-a întâmplat la noi.

“Din păcate, ce ne lipseşte – şi vedem aceste manifestări în viaţa de zi cu zi, în mass-media – este cultura despre justiţie. Şi vă dau un exemplu la îndemâna oricui: mă uitam, preşedintele lui Bayern München a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare fiind conducătorul unui club care a obţinut de vreo patru ori Cupa Campionilor Europeni şi multe alte trofee. N-a existat om politic care să spună: „Scoateţi-l pe preşedinte, pentru că ne-a scos de trei ori sau de patru ori câştigători ai Cupei Campionilor Europeni.” La noi au fost şi sunt adevărate campanii. Este proba diferenţei de cultură a populaţiei, a mass-media legat de actul de justiţie, de respectul pentru hotărârea judecătorească. Încă vedem prea multe instituţii, de la parlament până la administraţii locale, care îşi permit să nu pună în aplicare hotărâri judecătoreşti; încă vedem blocarea actului de justiţie în parlament.”

Şeful statului a mai declarat că “niciun sistem de justiţie nu este perfect şi nu poate funcţiona în afara riscului de eroare – pentru că, până la urmă, cei care judecă, cei care apreciază sunt oameni, iar oamenii nu sunt infailibili în modul de a gândi şi a aprecia. Esenţa actului de justiţie însă rămâne aceea a respectării drepturilor fundamentale”.

Preşedintele a mai spus că un infractor nu îi poate cere reprezentantului său legal să îl facă Albă ca Zăpada, ci să obţină o pedeapsă cât mai mică.

De asemenea, Băsescu crede că justiţia din România începe să se modernizeze, mai ales prin modul de desfăşurare a actului de justiţie şi este comparabilă cu ce se întâmplă în statele Uniunii Europene. “Sunt foarte multe lucruri pe care încă trebuie să le aşezăm în justiţie. Dar, indiscutabil, dacă mă uit la justiţia din 2000 şi justiţia din 2014, eu zic că toţi – avocaţi, procurori şi judecători – puteţi fi mândri de progresele pe care le-a înregistrat actul de justiţie în România”.

Preşedintele a încheiat discursul prin a mulţumi avocaţilor pentru modul în care aceştia îşi exercită meseria şi că îi va înţelege întotdeauna pentru că el ştie ce presupune această meserie datorită fiicei lui, Ioana Băsescu, care a activat şi ea ca avocat, dar nu a mai rezistat şi s-a făcut notar.