Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apărat-o pe Angela Merkel, în contextul dezbaterilor cu privire la măsurile de austeritate implementate în statele Uniunii Europene şi care sunt încă susţinute de cancelarul german.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt am Sonntag, oficialul European a afirmat că ţările afectate puternic de criza financiară ar trebui să înceteze să îi învinuiască pe alţii.

“Ceea ce se petrece în Franţa şi în Portugalia nu este vina lui Merkel sau a Germaniei. Criza şi problemele lor nu reprezintă rezultatul politicilor germane sau vina Uniunii Europene. Este rezultatul cheltuielilor exagerate, a lipsei de competitivitate a pieţelor financiare”, a arătat el.

Barroso a adăugat că Merkel este “unul dintre puţinii lideri, dacă nu singurul lider european care înţelege ce se întâmplă”.

Potrivit site-ului EU Observer, aprecierile şefului Comisiei Europene vizavi de Angela Merkel intervin în contextul în care conducerea Partidului Socialist din Franţa a atacat-o săptămâna trecută într-un manifest, învinuind-o pentru “intransigenţa sa egoistă”. Barroso însuşi a declarat, de altfel, cu două săptămâni în urmă, că “austeritatea şi-a atins limitele”.

Ulterior, socialiştii francezi au îndepărtat remarca din manifestul lor, iar Barroso a declarat că afirmaţia sa fusese scoasă din context.

Poziţia Franţei

Pe de altă parte, ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, a ţinut să precizeze că “suntem martorii sfârşitului unei anumite forme de austeritate”, în timp ce omologul său german, Wolfgang Schaueble a declarat în presa germană că regulile de disciplină fiscală din Uniune ar trebui să demonstreze mai multă “flexibilitate”.

“Asistăm la sfârşitul dogmei austerităţii, ca instrument unic de combatere a crizei datoriilor suverane în zona euro. Am pledat de un pentru o strategie de creştere. Austeritatea singură împiedică creşterea”, a declarat Moscovici la postul de radio Europe 1.

Parlamentarii germani nu sunt însă de acord cu prelungirea cu doi ani, până în 2015, a termenului până la care Franţa trebuie să îşi reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, prevăzut în legislaţia UE, informează Mediafax.

Impactul austerităţii a fost evidenţiat săptămâna trecută de nivelul record al şomajului.

Potrivit estimărilor CE, şomajul mediu din zona euro, în prezent de 12,1% se va menţine peste 12% şi anul viitor. Declaraţia lui Moscovici arată că Franţa va evita sancţiunile pentru ratarea ţintei deficitului bugetar în 2012 şi incapacitatea de a aduce indicatorul la nivelul de 3% din PIB în acest an.

Comisia Europeană anticipează pentru Franţa un deficit bugetar de 3,9% din PIB şi de 4,2% în 2014.