Autoritățile au anunțat că a început oficial procesul de relocare a „urșilor cerșetori” care ies pe marginea Transfăgărășanului. În ultimele luni, animalele sălbatice au devenit o atracție turistică pentru oamenii care ajung în această zonă și care îi hrănesc ori le fac fotografii, riscându-și astfel viața.
Relocarea animalelor sălbatice are loc după ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis Ordinul pentru capturarea și mutarea acestora.
S-a început relocarea urșilor cerșetori de pe Transfăgărășan
În zonă a fost instalată o cușcă, iar cei care intervin își propun să recurgă la tranchilizarea urșilor „doar în caz de extremă necesitate”.
„A început relocarea urşilor de pe şoseaua Transfăgărăşan! Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului”, a transmis, miercuri, prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.
Primele animale sălbatice relocate vor fi o ursoaică și puii ei. Aceasta va fi dusă în Sanctuarul de la Zărnești, iar prefectul spune că se va proceda exact în același mod cu toți urșii care ajung la șosea”.
„Am instalat cuşca pentru capturarea unei ursoaice cu pui şi relocarea acesteia la sanctuarul din Zărneşti. Ne asigurăm în acest fel că urşii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărăşan. Am spus şi repet, siguranţa oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiţii de siguranţă la Zărneşti unde va primi o a două şansă. Cred că şansa urşilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR a unor panouri de informare prin care atragem atenţia tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.