Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri, că partea ungară are un tip de abordare „inadmisibil” şi continuă un limbaj „inacceptabil” faţă de partea română, arătând că este o încercare de a atrage România într-o dispută artificială pentru a atenua percepţia de autoizolare a Ungariei în UE.

Este un tip de abordare care nouă ni se pare că este inadmisibil între două state membre ale UE şi, în acelaşi timp, doi parteneri strategici, mai ales că suntem doi vecini care avem interese comune în regiune şi ar trebui să acţionăm împreună, în contextul crizei europene cu privire la migraţie. Ori, abordarea părţii ungare, care a început, de fapt, acest dialog, prin acest anunţ public făcut ieri în ceea ce priveşte intenţia de a construi un gard la frontiera româno-ungară, este un mod de abordare a acestei probleme care nu rezolvă această problemă. Noi am reacţionat imediat în cursul zilei de ieri şi am arătat, inclusiv la momentul în care s-a transmis această intenţie a părţii ungare, în mod direct, am informat partea ungară că această abordare, ideea de a construi un gard între două state europene, este o abordare care nu corespunde spiritului european şi nu corespunde parteneriatului strategic dintre ţările noastre”, a afirmat Aurescu, întrebat în legătură cu disputa între România şi Ungaria pe tema refugiaţilor.

Aurescu a explicat că partea ungară a dezinformat în legătură cu faptul că însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României a fost chemat la Budapesta, arătând că, dimpotrivă, partea română a iniţiat această acţiune pentru a cere explicaţii suplimentare privind intenţia Ungariei de a ridica un gard la graniţă.

Ulterior am trimis însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera această poziţie a părţii române şi pentru a solicita explicaţii suplimentare cu privire la această intenţie şi cu acea ocazie s-au transmis acele nemulţumiri pe care partea ungară le are faţă de o declaraţie pe care pirmul-ministru a făcut-o la Târgu Jiu. Nu este vorba despre o convocare a însărcinatului cu afaceri externe la Ministerul de Externe ungar, este, dimpotrivă, o acţiune pe care noi am iniţiat-o şi cu această ocazie a avut loc acel schimb de poziţii. Constatăm că partea ungară foloseşte în continuare această dezinformare legată de modul în care un diplomat român, în cazul de faţă însărcinatul cu afaceri, este convocat, nu este vorba despre o convocare, este vorba despre exprimarea de către noi, la iniţiativa noastră, a poziţiei părţii române„, a mai explicat Aurescu.

Constatăm că se continuă acel limbaj care este inacceptabil, din punct de vedere diplomatic, faţă de partea română şi constatăm, de fapt, că este o încercare a părţii ungare de a atrage într-o dispută artificială, încât să atenueze percepţia de autoizolare pe care Ungaria o are în cadrul UE ca urmare a acţiunilor pe care le întreprind”, a adăugat Aurescu.

Ministrul a mai spus că a informat şi UE cu privire la intenţia Ungariei de a construi un gard şi că această intenţie nu se bazează pe niciun element real.