Armata nord-coreeană a anunţat joi că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare. Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă.

„Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată”, afirmă armata.

Phenianul a multiplicat provocările, în ultimele săptămâni, şi a ameninţat cu eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Guam, în Pacific.

„Momentul exploziei se apropie repede”, se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de „astăzi” (joi) sau „mâine” (vineri).

„Ţinând cont de această situaţie, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operaţiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice”, se arată în continuare în document.

Armata apreciază că responsabilitatea actualei crize „revine în întregime” Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, şi a unor bombardiere „invizibile” de tip B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.