Reabilitarea termică a blocurilor din Capitală cu bani de la primărie ar putea fi întreruptă pentru moment din cauza mai multor probleme întâmpinate de administraţiile locale. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu susţine că măsurile impuse de Uniunea Europeană nu sunt în sprijinul cetăţenilor şi că este nedrept pentru ca ei să plătească pentru anveloparea blocurilor.
În prezent, reabilitarea termică a blocurilor din toate sectoarele din Capitală se face cu bani de la primărie, fără ca locatarii blocurilor să plătească vreun ban pentru acest serviciu. Însă, cu noul program de reabilitare lansat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional, prin care se finanţează doar 60% din totalul costurilor, situaţia s-ar putea schimba pentru cei a căror blocuri nu au fost încă reabilitate. În noul program lansat de Uniunea Europeană, locatarii blocurilor trebuie să contribuie financiar cu sume între 10 şi 30% din costurile totale ale reabilitării, în funcţie de veniturile individuale. În condiţiile date, locuitorii blocurilor din Bucureşti care vor fi nevoiţi să plătească se pot considera discriminaţi faţă de cei care au beneficiat până în prezent de reabilitare termică gratuită.

Pentru a putea lua parte la programul de reabilitare termică din fonduri date de Uniunea Europeană, conform normelor specificate în ordonanţa de urgenţă 63/2012 primăria ar avea nevoie de aprobarea unanimă a proprietarilor din blocuri, lucru dificil de realizat după cum demonstrează experienţa din trecut a asociaţiilor de locatari.
Potrivit cerinţelor Uniunii Europene, ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi date în funcţie de numărul de familii din blocuri cu venituri reduse, după schema:
  • 30% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 10% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
  • 20% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 20% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
  • 10% vor fi achitaţi de către autorităţile locale, 30% vor fi daţi din contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 550 de euro.