Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a depus, vineri dimineaţă, la sediul Guvernului o petiţie cu o lungime de 130 de metri şi peste 10.000 de semnături.

Petiţia, care a fost realizată prin lipirea cap la cap a aproximativ 700 de coli de scris, a fost purtată de studenţi parţial desfăşurată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei. Din cauza ploii de afară sulul de hârtie s-a rupt de câteva ori, însă studenţii au avut la ei mai multe copii ale petiţiei, iar la Guvern a fost depus un exemplar îndosariat.

”Am organizat această acţiune pentru a atrage atenţia asupra priorităţilor şi problemelor cu care se confruntă tinerii şi studenţii din România. Prin depunerea petiţiei dorim să ne asigurăm că decidenţii nu mai pot să spună nici că nu au auzit, nici că petiţia nu este susţinută de un număr suficient de oameni sau nu reprezintă probleme reale. Bineînţeles, purtăm negocieri pentru a găsi soluţii pentru cât mai multe din propunerile noastre. De altfel, o parte din propuneri au fost deja asumate într-o formă sau alta, fie acum, fie anterior, de către decidenţi şi vrem să ştim că promisunile se respectă şi că celelalte propuneri sunt în curs de rezolvare şi se caută soluţii pentru ele”, a declarat pentru NewsIn preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

 Principalele revendicări ale studenţilor vizează creşterea bugetului alocat educaţiei, a subvenţiei pentru cămine şi cantine, precum şi a veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi sănătate, dar şi o mai mare implicare a studenţilor în procesele decizionale. “Ne dorim să crească investiţia statului în educaţie, ne dorim să vedem un plan clar prvind evoluţia procentului din PIB alocat educaţiei în următorii ani pentru a atinge procentul de 6% asumat, de altfel, prin Pactul Naţional pentru Educaţie şi prin Legea Educaţiei Naţionale şi, de asemenea, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine şi indexarea, în general, a investiţiilor care se fac în studenţi, în funcţie de inflaţie. Totodată, ne dorim reîntregirea finanţării de bază a universităţilor şi ne dorim ca participarea noastră la cele mai importante decizii să crească. Nu în ultimul rând, credem că situaţia tinerilor care doresc să se angajeze sau s-au angajat în educaţie şi sănătate este tragică şi ei trebuie remuneraţi mai bine pentru ca noi să avem servicii de educaţie şi de sănătate de calitate în România”, a mai spus preşedintele ANOSR.

Reprezentanţii ANOSR au fost chemaţi vineri la ora 15.00 la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a se întâlni cu ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu. Acesta va avea în cursul zilei de vineri întâlniri şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România şi cu cei ai Uniunii Naţionale a Studenţilor.