Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că iarna se va instala începând cu data de 23 noiembrie iar spre finele lunii se va depune primul strat de zăpadă în regiunile nordice, nord-vestice şi la munte.
„Până în data de 3 decembrie, în ultima decadă a lunii noiembrie, va fi o scădere evidentă a valorilor minime şi maxime. Dincolo de 23 noiembrie, temperaturile minime vor fi în medie negative. În ultima decadă a acestei luni, este foarte posibil să fie manifestări de iarnă în regiunile nordice, nord-vestice şi în zona de munte. Vremea foarte caldă pe care am avut-o până în acest moment a făcut ca pe alocuri precipitaţiile din zonele amintite să fie sub formă de ninsoare, dar fără depunere se strat de zăpadă. Spre sfârşitul lunii noiembrie, pentru scurt timp, se va depune strat de zăpadă în regiunile precizate”, a explicat Georgescu.

Potrivit specialistului ANM, în lunile decembrie şi ianuarie, regimul termic al temperaturilor vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, la fel şi în ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii.

Aceasta a adăugat că, în privinţa fenomenelor meteo extreme, în România va exista cel puţin un viscol în fiecare lună de iarnă.

Conform statisticii oficiale ANM, în decursul anului 2012 au fost emise 78 de avertizări, dintre care 22 au fost de Cod Portocaliu, număr foarte mare ţinând cont că, anul trecut, a fost emisă numai o singură avertizare de acest fel. De asemenea, în 2012, au fost emise 1.007 avertizări pentru fenomene meteo periculoase imediate /nowacsting, n.r./, valabile pentru interval de maximum şase ore.

România este pe locul 82 din 173 de ţări în privinţa producerii de fenomene meteo extreme, potrivit celui mai recent Raport întocmit de Naţiunilor Unite.