Georgienii au început să voteze, luni, în cadrul alegerilor legislative în care partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili înfruntă o coaliţie a opoziţiei, condusă de un miliardar.

Circa 3,6 milioane de alegători sunt chemaţi la urne între orele 8.00 (7.00, ora României) şi 20.00 (19.00, ora României) pentru a-i alege pe cei 150 de deputaţi ai Parlamentului acestei foste republici sovietice din Caucaz, într-un scrutin ce ar putea fi influenţat de un recent scandal de tortură.

Publicarea, în urmă cu două săptămâni, a unor înregistrări video cu scene de tortură a unor deţinuţi dintr-o închisoare din Tbilissi a provocat manifestaţii în ţară şi a atras condamnări din partea comunităţii internaţionale, punând partidul aflat la putere într-o situaţie delicată.

Miza acestor alegeri legislative este crucială în măsura în care modificări ale Constituţiei urmează să sporească puterile Parlamentului şi ale premierului şi să le reducă pe cele ale preşedintelui, în 2013, anul în care se va încheia al doilea mandat al lui Saakaşvili.