Președintele României, Traian Băsescu, a declarat vineri într-o emisiune de teelviziune difuzată de B1Tv că USL păstrează și implementează ca pe “sfintele moaște” legile fostului guvern PDL, cu referire la Codurile pe justiție, legea Micii Reforme, legea salarizării și legea pensiilor.

Ultimele sondaje de opinie au confirmat că Partidul Democrat Liberal sub conducerea lui Vasile Blaga a reușit o ușoară creștere în sondajele de opinie, la 19%.

Întrebat de jurnaliștii de la Evenimentul Zilei în legătură cu fotografia difuzată de acest ziar în care președintele Băsescu și Elena Udrea apăreau la un restaurant alături de Emil Boc, șeful statului a declarat că a păstrat o bună relație cu fostul premier dar că fotografia o are în centru pe Elena Udrea – o sugestie că ar fi putut fi făcută chiar de staff-ul de comunicare al acesteia.

Traian Băsescu l-a lăudat pe Emil Boc în emisiunea de televiziune, însă la scurt timp l-a atacat pe coordonatorul guvernului alternativ al PDL, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, unul din artizanii legilor de reformă de a justiției la care președintele României tocmai făcuse referire.

El a spus că în vremea guvernului Tăriceanu, fostul ministru ar fi încercat să îl schimbe pe Daniel Morar de la șefia DNA și, de asemenea, că și-ar fi exprimat intenția de a rămâne ministru al Justiției în guvernul Ponta.

În mai multe ieșiri publice recente, Cătălin Predoiu, un cunoscut susținător al președintelui Băsescu, dar care este în același timp adeptul autonomiei decizionale a PDL, a declarat că în cazul în care ar deveni candidatul PDL la alegerile prezidențiale, va încerca să fie un <președinte unificator> – sintagmă care a fost utilizată de aripa Udrea pentru a argumenta faptul că fostul ministru ar fi de fapt anti-Băsescu.

Traian Băsescu nu și-a putut ascunde insatisfacția în cadrul emisiunii de vineri cu privire la neacceptarea de către PDL a fuziunii cu Mișcarea Populară și Forța Civică, precum și a unor liste comune pentru europarlamentare între PDL și cele două mici partide, cotate împreună, în sondajele de opinie la un scor de până în 5%.

El a spus că ar trebui făcută fuziunea, apoi să se candideze împreună la alegerile europarlamentare din primăvară, iar candidatul la președinția Românei să fie desemnat ulterior.

Surse politice spun că spatele încercării de a grăbi fuziunea PDL cu celelalte partide mici se ascunde de fapt încercarea Elenei Udrea de a dilua opoziția internă din PDL cu privire la o candidatură a acesteia la președinția României, ca ulterior să obțină desemnarea din partea noii  formațiuni pentru funcția supremă în stat.