Alipirea Crimeei la Rusia, ca urmare a referendumului din 16 martie, a fost percepută ca un exemplu de urmat pentru sârbii din Bosnia, careaspiră de mult timp să se separe, dar analiştii estimează ca puţin probabil un astfel de demers în viitorul apropiat, scrie joi, într-un comentariu, AFP, conform Agerpres.

Bosnia este divizată în două entităţi – una sârbă, Republica Srpska (RS), şi Federaţia Croato-Musulmană, care beneficiază fiecare de o largă autonomie şi sunt legate prin instituţii centrale slabe -, ca urmare a Acordului de Pace de la Dayton (SUA, 1995), care a pus capăt războiului intercomunitar (1992-1995), soldat cu circa 100.000 de morţi.

De-a lungul anilor, pentru întărirea instituţiilor centrale, Republica Srpska a cedat, la presiunea comunităţii internaţionale, unele dintre atribuţiile acordate prin Acordul de la Dayton. Bosnia are astfel o armată plasată sub comandament unificat, iar TVA este colectată la nivel naţional.

Preşedintele RS, Milorad Dodik, opozant vehement faţă de astfel de concesii, a fluturat de mai multe ori ameninţarea cu organizarea unui referendum privind independenţa republicii.

Restituiţi-i Republicii Srpska puterile de care a beneficiat potrivit Acordului de la Dayton, aşa cum a fost la început, şi ea nu va părăsi Bosnia. În caz contrar, convingerea noastră că trebuie să se meargă mai departe se va întări”, declara Dodik la începutul acestei săptămâni.

Analistul politic Miodrag Radojevic consideră totuşi puţin probabil ca Dodik să meargă până într-acolo încât să convoace un referendum.