Aeroportul Internațional „Henri Coandă” are de miercuri două defibrilatoare externe semi-automate, unul dintre acestea în terminalul „Plecări”, iar cel de-a doilea la „Sosiri”, prin intermediul proiectului „Energie pentru viață”, derulat de Asociația Română de Intervenții în Situații de Urgență (ARISU) împreună cu Servier Pharma, sponsorul principal al proiectului.

Cele două defibrilatoare automate sunt instalate în cutii cu alarmă și girofar, astfel că în momentul deschiderii cutiei alarma se declanșează automat.

În cazul unui stop cardio-respirator, defibrilatorul poate fi folosit de orice persoană aflată în apropiere, însă voluntarii ARISU vor instrui angajați ai aeroportului, precum și personalul auxiliar. Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale.

În Europa, în acest moment, conform Consiliului European de Resuscitare, la fiecare 45 de secunde o persoană intră în stop cardio-respirator. Prin aceste defibrilatoare încercăm să venim cu un timp mult mai mic de intervenție în ceea ce înseamnă resuscitarea cardio-pulmonară. Probabil că ar trebui să avem sute de aparate instalate în locuri publice, dar sperăm că, odată cu trecerea anilor, se va întâmpla acest lucru. În străinătate există defibrilatoare în toate aeroporturile mari„, a declarat președintele ARISU, Nicolae Stavre, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a afirmat că prin montarea celor două defibrilatoare în aeroport se mai face „un pas timid” în procesul de implementare a defibrilatoarelor semi-automate cu acces la public.

S-au salvat foarte multe vieți cu defibrilatoare semi-automate. (…) În Las Vegas americanii au implementat defibrilatoare în cazinouri și au redus mortalitatea după stop cardiac cu aproximativ 40-50% prin faptul că existau aceste aparate. În Europa aceste defibrilatoare fac parte normală din peisaj. Sper ca demersurile care s-au făcut anul trecut și care sunt în curs, pe ideea ca legislația să prevadă existența defibrilatoarelor semi-automate în locuri publice, iar criteriile să fie stabilite după numărul de populație care trece prin acele locuri, cred că va trebuie ca această legislație să fie introdusă„, a spus Arafat, citat de Agerpres.

Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate stații de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piața Victoriei.

Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureștenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depășește 70.000 de euro.