Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania arătând că aşteaptă pentru luarea deciziei raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din decembrie al Comisiei Europene.

„Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania”, se evidenţiază într-o poziţie transmisă de Ministerul român de Externe.

MAE mai menţionează că Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la începutul săptămânii.

Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.

 Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles.

„Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelles, dar trei ţări – Germania, Olanda şi Belgia – au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România”, a explicat un diplomat.

Sursa: Mediafax