Autor: Gabriela Nicolaescu

După o analiză rapidă a câtorva stațiuni de pe litoralul românesc, răspunsul pare că vine de la sine. Pentru sezonul estival de anul acesta, românii au decis că masca de protecție nu reprezintă un accesoriu “must have” în geanta de plajă. 

Șezlong lângă șezlong și cearceafuri ancorate timid printre ele, cam așa se face împărțirea pe majoritatea plajelor autohtone. Cu toate că prețurile de închiriere au crescut vara aceasta, șezlongurile nu par a duce lipsa de turiști dornici să obțină bronzul perfect. Dar măsurile de precauție perfecte oare intră în ecuația turiștilor? 

„În apă erau răsfirați și cam atât, în rest nu prea. Chiar dacă șezlongurile erau distanțate în primă fază, după ce erau închiriate de turiști nu mai erau, le mutau și nu mai era distanța aia. Nu aveau treabă cu măștile. Nicăieri. Paravan nici atât. Cei cu prosoape tot așa, unde era loc liber, se puneau.” povestește Keren, o tânără studentă plecată cu gașca la mare, în Neptun, după perioada sesiunii. 

Înaintăm spre sud și ajungem în oaza de libertate a tineretului: Vama Veche. Cum ne-a obisnuit în fiecare vară, stațiunea își păstrează și în an de pandemie spiritul viu, încărcat de energie. Dacă în plină zi, îi găsim pe cei nu prea obosiți de cu o seară înainte răsfirați pe strada principală și pe plajă, cum apune soarele petrecerile de pe plajă îi fac pe turiști să “uite” grijile și masca de protecție în camera de hotel. 

„Distanțarea socială pe plajă într-adevăr era… pe timp de zi, dar seara, nu. Deci seara era nebunie pe plajă, cum e în Vamă de obicei. Pe la magazine lumea mai are mască, dar nu o țin neapărat la gură, adică eu m-am dus să iau ceva repede de la un market, am intrat fără mască și nimeni dinăuntru nu avea. Azi am văzut că cei de la buticurile cu suveniruri aveau, dar o țineau așa, sub bărbie” spune Sabina, pe picior de plecare din Vama Veche.

Viața de noapte nu lipsește nici în Costinești, dar masca, se pare din nou, că da. Stațiune preferată în rândul tinerilor datorită opțiunilor după lăsarea serii, Costineștiul uită de pandemie și petrece în cluburi până la răsărit. 

„La plajă, în mare sau în cluburi nu am văzut să se poarte mască de protecție. De fapt, pe nicăieri. Singurii care purtau măști erau cei de la intrarea în club, iar singura măsură care a fost luată în această privință, dacă pot spune așa, este că la doar un club din Costinești se lua temperatura. La terase puteam să stăm câți voiam, noi de exemplu am fost 17, 17 am stat peste tot, la orice masă. Nici vorba de distanțare socială între mesele de pe terase. Poliția vedea, se plimba, și pleca. Nu era luată absolut nici o măsură” povestește Ana. 

Același scenariu jucat, însă, pe alte scene. Mai precis, și în stațiunile Venus și Năvodari turiștii par a fi confundat vacanța personală cu cea a virusului COIVD-19. Nu de alta, dar aici nici nu se pomenește de numărul 19, căci prețul șezlongurilor pornește de la 25 de lei în timpul săptămânii și poate ajunge până la 30-35 în weekenduri.

Dacă în stațiunile despre care am dezbătut anterior, locurile de pe plajă sunt la mare căutare, în Mangalia, mai poți găsi câte o zonă mult mai liniștită. Să fie turiștii mai responsabili aici? Nu, după spusele lui Petru: „Nu poartă nimeni mască, nici pe plajă, nici la beach baruri.” Acesta continuă pe un ton ironic: „Restricțiile distanțării sociale sunt păstrate pe litoralul romanesc nu dintr-un simț civic, ci din lipsa banilor. Condiții ca până acum, prețuri mai mari.”

Dar dacă, totuși, ne gândim că pandemia a dat noi trenduri în moda estivală, ne grăbim să sperăm. “Îmbrăcați erau normal, ca de plajă, ca de mare. Nicio diferență între cum e de obicei și cum e acum, în pandemie.” ne spune Eliza. 

În incheiere putem adăuga și că, de distanțare nu se pune problema nici în gară, unde trenurile mai au din când în când și câte o întârziere de 130 de minute. Nu este problemă, totuși, pasagerii își găsesc de lucru pe peron, încingând o horă zdravănă. Iar dacă alegeți mașina personală ca mijloc de transport, un drum între Costinești și București într-o duminică seara durează nu mai puțin de 6 ore.