Dimensiunea politico-militară a Parteneriatului strategic româno-american a fost evidențiată miercuri în cadrul întâlnirilor pe care senatorul Titus Corlățean le-a avut în cea de a doua zi a vizitei de lucru efectuate la Washington, potrivit Agerpres.

Titus Corlățean s-a întâlnit cu membri ai Camerei Reprezentanților, precum și cu membri ai Grupului de prieteni ai României („Caucus”) din Congresul SUA.

Corlățean a subliniat relevanța consolidării flancului estic al Alianței Nord-Atlantice în actualul context geopolitic, inclusiv prin sporirea prezenței americane în regiune și recunoașterea rolului strategic al Mării Negre.

El a invocat semnificația prezenței pe teritoriul României a facilității antirachetă de la Deveselu și perspectiva includerii acesteia în sistemul de apărare antirachetă al NATO și a reiterat angajamentul asumat de țara noastră de a aloca începând cu anul 2017 o cotă de 2% din PIB pentru cheltuieli în domeniul apărării.

Titus Corlățean a prezentat interesul României ca împreună cu SUA să continue susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în paralel cu încurajarea autorităților de la Chișinău pe linia menținerii și intensificării proceselor de reformă vitale pentru consolidarea statului de drept, stabilității și dezvoltării economice, se arată în comunicat.

Senatorul român le-a solicitat interlocutorilor americani identificarea posibilității includerii României în programul Visa Waiver în condițiile în care țara noastră îndeplinește integral criteriile tehnice, cu excepția ratei de refuz a cererilor de viză, și respectă angajamentele asumate.

În ceea ce privește cauza reunificării familiei Bodnariu, susținută de senatorul român în dialogul cu unii dintre membrii Congresului, aceștia au exprimat solidaritate și susținere, subliniind necesitatea asigurării libertății de conștiință și de religie de către toate instituțiile din lume, inclusiv de instituția norvegiană de protecție a copilului — Barnevernet.