Se spune că previn cancerul, întârzie îmbătrânirea și întăresc sistemul imunitar, însă puțini știu cu adevărat ce sunt de fapt antioxidanții. Experții explică pe larg rolul și acțiunea antioxidanților dincolo de aura sănătoasă pe care au căpătat-o de-a lungul vremii.

1. Radicalii liberi, responsabili de boli precum Parkinson, cancer sau afecțiuni ale inimii împotriva cărora luptă antioxidanții nu sunt atât de nocivi pe cât par la prima vedere.

2. ”Nu toți antioxidanții sunt creați egali”, explică Jeffrey Blumberg, director al laboratorului Universității Tufts. „Unii sunt mai importanți ca alții. Nu poți să neglijezi doza zilnică de vitamina E doar pentru te îndopi cu vitamina C. Antioxidanții sunt ca o armată: există strategi, soldați, caporali etc. De aceea e musai să ne luăm nutrienții dintr-un spectru larg de legume și frunte ”, arată Blumberg.

3. Nu toate alimentele care conțin antioxidanți sunt neapărat și sănătoase. Pe eticheta sticlelor de suc, spre exemplu, vom regăsi un pomelnic întreg de vitamine, însă într-o proporție infimă, care nu aduce niciun beneficiu sănătos.