Anul 2014 va fi un adevărat tur de forţă pentru politicienii români, pe care îi aşteaptă două seturi de alegeri şi confruntări sângeroase la scenă deschisă.

Dacă anul trecut începea cu surle şi trâmbiţe pentru USL, care tocmai obţinuse majoritatea de 70% în Parlament şi începea promovarea gălăgioasă a “marilor proiecte” întocmite de alianţă, anul acesta începe sub semnul unei tăceri tensionate, care nu e nimic altceva decât liniştea dinaintea furtunii.

În fapt, furtuna din USL, pregătită să facă ravagii în rândul coaliţiei de guvernare, a fost vizibilă încă de anul trecut, când primii nori negri s-au abătut asupra lui Crin Antonescu, tot mai contestat de PSD. De altfel, puţini mai cred în statutul de candidat oficial al USL la alegerile prezidenţiale care i-a fost acordat, anul trecut, lui Antonescu.

Anul acesta, PSD pare că ar pregăti în forţă un viitor candidat pentru postul de la Cotroceni, iar poziţionarea lui Victor Ponta ar fi un prim semnal că el este cel pentru care se pregăteşte postul. În acelaşi timp, sfârşitul anului ne-a arătat un Crin Antonescu furibund, tensionat şi dornic să se decupeze din fotografia de familie.

Ce ne rezervă 2014?

PSD a cerut deja, prin vocea Gabrielei Firea, ruperea alianţei înainte de alegerile europarlamentare. Semnalul a ajuns şi la urechile liberalilor care s-au ţinut pe poziţie şi au anunţat că refuză o astfel de variantă sau, cel puţin, refuză să îşi asume răspunderea.

Cum drumurile celor două partide se pare că se vor despărţi, în cele din urmă, rămâne de văzut dacă Antonescu rămâne candidatul oficial al PNL şi, mai mult, dacă ar putea atrage în cursă şi alte formaţiuni de dreapta.

Între timp, PDL a rămas la varianta deja anunţată, cea a susţinerii lui Cătălin Predoiu pentru alegerile prezidenţiale.

În schimb, alte formaţiuni de dreapta, între care şi Mişcarea Populară, încă se luptă să treacă de pragul electoral critic sau chiar să îşi găsească o identitate, ceea ce nu le avantajează în competiţie.

Pe de altă parte, deşi sondajele plasează PSD în fruntea preferinţelor electoratului, dosarele “greilor” din formaţiune ar putea cântări greu, la fel ca şi sentinţele definitive care se aşteaptă în cazuri precum cel al lui Năstase ori Dragnea.

Nici liberalii nu ar fi, din acest punct de vedere, mai privilegiaţi, întrucât fostul ministru Relu Fenechiu va ajunge, din nou, în instanţă, în acest an.

Europarlamentarele, un test

Alegerile europarlamentare, deşi sunt ghidate de reflexele interne ale partidelor, vor reprezenta, totuşi, un prim extemporal pe care politicienii îl dau în faţa poporului.

Miza nu este, însă, Bruxelles-ul, pentru că testul va fi unul pur electoral, în care partidele îşi vor măsura puterile pentru adevărata bătălie, prezidenţialele.

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Va fi un an spectaculos pentru figurile politice din fruntea ţării, dar puţini vor trăi momentele politice esenţiale la fel de intens ca preşedintele Traian Băsescu.

În 2013, Băsescu a acţionat ca lider al Opoziţiei, ne-a obişnuit cu ieşiri la rampă din ce în ce mai frecvente, discursuri tăioase, dar şi demersuri încăpăţânate, precum cel legat de amânarea introducerii accizei de şapte eurocenţi la benzină.

În 2014, este foarte posibil ca preşedintele să continue în acelaşi stil care l-a consacrat şi să răspundă cu mai multă îndârjire atacurilor politice care, la rândul lor, se vor înteţi.

Rămâne de văzut, însă, dacă românii vor avea ceva de câştigat din încleştarea politicienilor sau dacă, la fel ca şi în alţi ani, vor fi spectatori neputincioşi ai luptei dintre gladiatorii politici.