Ai probleme cu alergiile? Atenție! Surse alergenice precum mucegaiul, praful și părul de animale se pot găsi în cele mai neașteptate locuri. Iată 10 surse neștiute de alergie din casa ta.

Plantele în ghiveci

Fii foarte atent cu plantele de apartament. Mucegaiul poate apărea în ghiveci și se poate răspândi pe podea. Pentru a împiedica asta, îndepărtează frunzele moarte, folosește farfurioare pentru ghivecele de flori și evită să torni prea multă apă.

Animalele de companie

Alergiile la animale sunt ceva comun, însă nu părul este mereu cauza principală. Adevărata problemă o reprezintă proteinele care se găsesc în salivă animalului, în urină și scuamele care zboară și se așază pe covoare, mobilă și pat. Părul poate fi motivul alergiei dacă a colectat scuame și alți factori alergogeni precum praful și polenul.

Să nu lași animalul în dormitor este numai parțial de ajutor, pentru că alergenii se pot deplasa prin aer în toată casa.

Sfat: Curăță și folosește des aspiratorul, iar după ce te joci cu animalul spală-ți bine mâinile.

Covoare și carpete

Covoarele și carpetele din casă pot avea roluri pe care tu nu le-ai luat în calcul. Pe măsură ce acumulează praf devin medii pentru dezvoltarea acarienilor, iar aceștia sunt factori alergogeni recunoscuți. Pentru a scăpa de această problemă poți folosi un aspirator cu filtru HEPA. Sau înlocuiește covorul respectiv. Menține umiditatea sub 55% în casă și aerisește des.

Cărțile

Hrana ta pentru creier se poate transforma în aliment pentru dăunători. În praful de pe cărți se pot ascunde acarieni, mucegai și alte microrganisme asemănătoare.

Dacă bănuiești că alergiile tale sunt cauzate de cărți, încearcă să le aspiri copertele în mod regulat sau păstrează-le într-un mediu închis. Scăderea umidității din casă precum și îndepărtarea prafului te va ajuta să scazi numărul microorganismelor periculoase.

Mobila tapițată

Mobila tapițată este un mediu propice pentru refugierea acarienilor. Aspiră tapițeria în mod regulat. Husele din piele și vinilin au șanse mai mici de a dezvolta alergeni.

Totodată, mobila depozitată în zone închise, precum în pivnițe, pot fi medii propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Folosește dezumidificator în aceste camere pentru a reduce umezeala.

Patul

Petreci 8 ore pe zi dormind. Asta înseamnă o mulțime de piele moartă pe așternuturi care atrage acarienii. Principala modalitate de a scăpa de ei este achiziționarea de saltele, pilote și perne speciale antialergice. De asemenea, spală așternuturile la temperaturi înalte, în fiecare săptămână. Evită pernele și păturile care nu pot fi spălate.

Plusurile

Jucăriile de pluș atrag mulți acarieni. Nu trebuie neapărat să le interzici în casa ta, însă poți să cumperi produse care pot fi spălate. Că și așternuturile, jucăriile de pluș cu care se joacă frecvent copilul tău ar trebui spălate la temperaturi înalte, săptămânal.

Baia

În baie se poate forma mucegai, condițiile fiind favorabile: căldură și umezeală. Mucegaiul negru crește în zone ascunse și chiar sub podea. Cea mai bună modalitate de a preveni apariția mucegaiului este să păstrezi baia curată și uscată. Repară robinetele și alte surse de apă, dacă curg, pentru a preveni umezeala. Curăță regulat suprafețele cu clor.

Bucătăria

Camera preferată a mucegaiului este bucătăria. Aruncă mâncarea din frigider pe care nu o mai mănânci, pentru că poate face mucegai. Acoperă coșul de gunoi și păstrează mâncarea în recipiente sigilate, pentru a nu atrage gândacii.

Aerul condiționat

Aparatul de aer condiționat te ajută să păstrezi casa răcoroasă și să ții departe alergenii. Totuși, aerul condiționat poate fi principala sursă care împrăștie factorii alergogeni care rămân în filtre. Pentru a scăpa de problema curăță regulat filtrele. De asemenea, odată pe an, cheamă o firmă specializată care să dezinfecteze aparatul.